lördag 1 januari 2011

Smaskig knäck

För två år sedan hittade jag det bästa receptet på knäck. Receptet är från arla.se och dessa knäck har en strykande åtgång. I år fick jag göra knäck i två omgångar då sönerna åt upp den första plåten på en dag...

Receptet:

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel (jag brukar köpa färdighackad då det går mycket snabbare. En påse brukar bli lagom till en sats.)
2 msk ströbröd
2 msk smör

Gör så här:

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Jag brukar blanda det i vår gjutjärnsstekpanna. Då är det färdigt på 15-20 min. När smeten blir lite ljusbrun så kan det vara dags för ett kulprov.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård. Då är det färdigt.

Skeda upp i knäckformar på en plåt. Ställ dem svalt att stelna.

Och som sagt. Har du godissugna barn så bör du vara beredd på att göra om det om en dag eller två... :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar