

Recept på Sockriga Syltbullar (från Sommarens söta)
ca 36 bullar
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
1 ägg
50 g jäst för söta degar
14-15 dl vetemjöl
ca 5 dl sylt eller vaniljkräm
ca 100 g smält smör
3 dl strösocker
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölk, socker, salt, kardemumma och ägg. Värm tills blandningen blir fingervarm, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll lite av mjölkblandningen över. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Ta upp och knåda degen. Forma den till bollar och platta sedan till dem. Klicka ut 1 msk sylt eller någon annan fyllning och nyp ihop till runda bollar. Lägg bullarna med skarven nedåt på en smord bakplåt (eller med bakplåtspapper). Låt jäsa 30 minuter.
Grädda bullarna i 8 minuter. Pensla dem direkt med smält smör och vänd dem sedan i strösocker. Lägg bullarna på galler för att kallna.
Förslag på andra fyllningar (också från Sommarens söta)
Cream cheese blandad med sylt eller lemon curd (den här vill jag testa nästa gång...)
Nutella
Smör blandat med mandelmassa
Smör blandat med lite kanel och hackade nötter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar